blog

Hoe gaat het met je wilde koffie?

Een vraag die mij tegenwoordig bijna dagelijks gesteld wordt. Voor alle niewsgierigen zal ik het wilde verhaal vertellen.

Inspiratie

Oktober 2017. Maartje, mijn vriendin, en ik ondernemen een roadtrip naar Noorwegen om de camper die ik verhuur naar Bergen te brengen. Dat is het gevolg van het concept ‘one way’, een manier van reizen die FREEWAYS aanbiedt. Je maakt je reis op die manier slechts in één richting. Hierdoor moet je minder kilometers afleggen en heb je onderweg dus veel meer tijd hebt om te genieten van al het moois dat je ontdekt tijdens je trip.

In Denemarken zien we het groenste groene gras. Écht waar, het licht er ginder heel bijzonder, het licht is er heel mooi. Aangekomen in Aarhus bezoekt Maartje ARoS, hét museum der musea van hedendaagse kunst, een aanrader. Ikzelf echter besluit om wat bij te leren over de hedendaagse kunst van het leven op het wereldwijde web. Mijn surfplank strand op een wild idee!

De ondernemer wordt wakker

Deze fase van het proces ken ik ondertussen goed. Als ervaren dromer, of fantast, zoals mijn grootmoeder het liever zegt, heb ik wel vaker ‘visioenen’. Het ene al wat realistischer dan het andere. Skileraar, barman, bouwvakker, winterkampeerder, student, festivalorganisator, arbeider, kitesurfer, bediende, ondernemer, fedasil-medewerker, stadsgids, proces operator of podcaster. Allemaal proberen en schrappen wat niet past, is het devies. Stomme ideetjes blijken goed en goede jobs blijken slecht. Uit mijn carrière als festivalorganisator is het ondernemerschap gegroeid. Zo leer ik mezelf retro- en introspectief elke week beter kennen. Super-interessant – wanneer je het mij vraagt toch. Als ik bijvoorbeeld mijn concentratieprobleem wat vroeger had ontdekt, had ik de universiteit al op voorhand geschrapt.
Maar goed, ik raak een beetje afgeleid.

Kerst 2017. We zijn opnieuw onderweg met de camper. Dit keer is Zwitserland de eindhalte. Daar ben ik winterkampeerder en werk ik als skileraar. Het idee uit Denemarken om met een koffiebakfiets de mensen blij te maken, is blijven standhouden. Het wordt met de dag duidelijker dat het een piste is die ik moet nemen. Tijdens een potje brainstormen over een mogelijke naam voor de hele onderneming oppert Maartje de woorden wilde koffie. Dat is het! Ik ben er wild van! Als ervaren theaterkostuumontwerper heeft ze vaak groot gelijk. Later helpt ze me een beetje met de visuele kant van de website en ook het logo van de onderneming heb ik aan haar te danken. En nog veel meer eigenijk, nu ik erover nadenk.
Maar goed, ik raak een beetje afgeleid.

Er zijn verschillende bedrijven die kant en klare concepten voor koffiebakfietsen aanbieden. Allemaal zijn ze duur, onpraktisch en vaak ook lelijk. Bovendien zouden ze je liefst nog een franchise-wurgcontract aansmeren ook. Dan doe ik liever mijn eigen ding. In samenwerking met de juiste mensen.

Wie heb ik nodig? Een geniaal ontwerper of bouwer van coole fietsen, een idee voor een beroep dat ik zelfs nooit in mijn lijstje om te schrappen heb opgenomen. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Wilde feesten bouwen en coole fietsen laten pikken, lukt me meestal wel. Doch dat is iets anders.
Maar goed, ik raak afgeleid.

Na veel zoeken heb ik een ontwerper voor mijn fiets gevonden. Koen Dinnewith startte als ondernemer al het bedrijf ‘doppio’ op, met eigengemaakte houtovens als foodtruck. Ook ontwierp hij reeds een pannenkoeken- en soepbakfiets. Hij raadde me aan om samen te werken met ‘swelvet studio’ voor het bouwen van de fiets. Deze 2 gasten maken echt de machtigste creaties: speeltuinen, interieurs, bijbouwen en ze geven ook workshops. You name it, they do it. Kijk zeker even op hun sites.
Maar goed, u raakt afgeleid.

Ondertussen staat het ontwerp in de steigers en de fiets zal in mei gebouwd worden in de maker city coworking space in Mechelen.

Dat is momenteel de stand van zaken. Ik hoop van in juni de eerste drankjes te kunnen verkopen.
Wat is jouw mening? Weet je nog goede standplekken of feesten om wilde koffies te verspreiden. Reageer nu hieronder.

This Post Has 2 Comments

  1. Een WordPress commentator

    Hoi, dit is een reactie.
    Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
    Avatars van auteurs komen van Gravatar.

  2. versam

    dit is sams reactie

Leave a Reply