Maatschappelijk verantwoord ondernemen met koffie.

Hoe schenkt wilde koffie dat goed gevoel?

Eerst en vooral natuurlijk door een goede en joviale bediening van de klanten van de bakfiets. Het spreekt voor zich dat ik bij iedereen een goed gevoel over de bakfiets wil achterlaten.

Maar er is meer.

Per drankje gaat er tien cent naar ‘eight’, een Belgische ngo die werkt rond basisinkomen in Oeganda. Met deze kleine bijdrage kan jij elders op de wereld een groot verschil maken.

mobiele koffiebar
mobiele koffiebar svg

Hoe kwam ik op dat idee?

Het is allemaal begonnen  tijdes een brainstorm sessie nog voor er een bakfiets was. Het idee om meer te doen dan hard werken in het leven heb ik eigenlijk al lang. Maar ik was er echter niet van overtuigd dat ik een groot verschil zou kunnen maken.

 

 

De hefboom, het inzicht:

Op dat ogenblik besefte ik dat  met een kleine bijdrage een groot verschil kon maken. Door geld rechtstreeks naar ergens anders op de wereld te sturen waar de waarde groter was.

Dat is goed want een kleine bijdrage, dat is haalbaar!

Ik wilde dus rechtstreeks geld opsturen naar het buitenland. Mijn boekhouder maakte me er echter op attent dat dit niet zomaar mocht. De fiscus lacht hier niet mee Sam ik zou dat niet zo doen zegde hij. Iets minder naïef en veel wijzer zocht ik verder naar een oplossing.

Crazy money, het eight project.

 

 

Gelukkig ben ik niet de enige met deze visie. De geweldige ploeg van eight had reeds in 2017 een pilootproject opgezet. Daarbij kregen de inwoners van het dorp Busibi in Oeganda 2 jaar basisinkomen. Een kind kreeg €8 en een volwassene €16. De bewoners mochten volledig zelf kiezen wat ze met het geld deden.

Gedurende twee jaar werd de situatie bestudeerd door de universiteit van Antwerpen.

De belangrijkste vaststellingen waren:

  • Onderwijs: Het aantal schoolgaande kinderen steeg van 50% naar 92,7%
  • Gezondheid: Meer voedsel en een diverser dieet zorgden voor minder doktersbezoeken
  • Ondernemen: 10 keer meer ondernemingen 
  • Geluk: De levenstevredenheid steeg bij de mensen

Dankzij deze geweldige resultaten is eight vastberaden om verder op te schalen richting tien dorpen. Een tweede dorp is inmiddels opgestart.

 

Elke dag dat ik met wilde koffie mag werken kan ik minstens één kind een maand redden uit de armoede. Dat motiveert me enorm en ik hoop dat ik ook jou kan overtuigen om met wilde koffie te werken.

 

In mijn opstartjaar kon ik €1188 doneren, in 2019 €1707