Enkel de geur van koffie helpt 's morgens om sneller, frisser en energieker op te staan. Het is dus een bijzonder krachtig parfum.

het effect van de geur van koffie
Naast een geweldige geurwolk kan ik ook een mooie stoomwolk producren.
latte art groen
Naast de geur breng ik ook graag kleur in je cappuccino

Bij vrijwel iedereen roept de geur van koffie een prettig gevoel op: van huiselijkheid, gezelligheid, ontspanning, kalmte en warmte. Als geuren onze hersenen prikkelen, lokken ze herinneringen en emoties op. Koffiegeur – met een vleugje vanille en chocola – leiden in de hersenen tot een verlangen naar consumptie, inspiratie en sociaal gedrag. Daarmee is het een ideale geur in winkels en supermarkten. Thuis helpt het als middel tegen ochtendhumeur. Alleen al koffie ruiken maakt wakker.

 

Lekkere geuren als koffie stimuleren mensen om ’s morgens sneller, frisser en energieker op te staan. Onderzoekers hebben ontdekt dat de chemische stoffen van koffie die in de lucht belanden, verzwakte zenuwen kunnen kalmeren. Dit zou genoeg zijn om de stress van een slechte nacht om te keren. De geur van koffie werkt daarbij meer stressverlagend dan het drinken van koffie. Tot slot een heel verrassend effect van koffie: het stimuleert de zin in seks.

Bron: Koffie T cacao magazine

Wat weten we over geuren?

 

  • Reuk is het enige zintuig waarvan de signalen niet door de thalamus gaan.. Deze signalen worden rechtstreeks door de hersenen verwerkt, ongefilterd. 
  • De hersengebieden waar geuren worden waargenomen (hippocampus en amygdala), zijn precies dezelfde plekken waar onze emoties worden geregeld. Dat heet het limbische systeem.
  • Zowel bij mensen als bij dieren speelt de reukzin een belangrijke rol bij de sociale binding.
  • Het aroma van koffie wordt vaak gebruikt in de geurmarketing.
  • Niet iedereen lust koffie, maar iedereen houdt van de de sfeer die de geur met zich meebrengt. 
  •  

Alleen al het effect van de geur .

Warme dranken warme gevoelens
  • Geur kan krachtige positieve herinneringen oproepen.
  • Het is een uitstekende manier om sfeer in een ruimte te maken.
  •  Naast  de geur heeft ook de temperatuur van een warme koffie een verassend positief effect.

Er simpelweg aan ruiken zou ook al voldoende zijn, zo beweren ook Amerikaanse onderzoekers in The Journal of Environmental Psychology.

Aroma van koffie
Voor het onderzoek kregen honderd studenten een test met tien wiskundige vragen voorgelegd. De ene helft van de groep maakte de test in een kamer waar een aroma van koffie hing, de andere helft kreeg de test in een geurloze kamer voorgeschoteld. En wat bleek? De groep in de naar koffie ruikende kamer maakte de test aanzienlijk beter dan de andere groep.

Energieker en alerter
Vervolgens werd een nieuwe groep van ruim tweehonderd mensen gevraagd om aan verschillende geuren te ruiken en aan te geven wat deze geur met hen deed. De ondervraagden gaven aan dat de geur van koffie ze energieker én alerter maakten dan de andere geuren, zoals bloemen.

Zelfde effect
Hoewel er volgens de wetenschappers nog wel meer onderzoek nodig is, lijken de resultaten van dit eerste onderzoek aan te geven dat de geur van koffie ongeveer hetzelfde effect heeft als het drinken van koffie.

Meer vertrouwen
“Het is niet alleen zo dat een koffie-achtige geur mensen beter liet presteren op analytische taken,” zo vertelt hoofdonderzoeker professor Adriana Madzharov. “Maar ze waren ook meer overtuigd van hun eigen kunnen. We hebben aangetoond dat dit geloof tenminste gedeeltelijk aan de basis ligt van hun verbeterde prestaties.”

Bron: Libelle

Ook beroemde neuzen geniet van wilde koffie

De koffiebakfiets naast de racewagen van Jeroom

Een kleine greep van mensen die reeds van de geur van wilde koffie hebben mogen genieten: Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte, Bart De Wever, Ben Weyts, Jeroom…

 

koffie bar vip
Sven Gatz kan het nog steeds heel goed uitleggen na een portie wilde koffie!